11.12.2023

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Strømforbruket til en varmepumpe er avhengig av en rekke faktorer, som blant annet hvor kaldt det er ute, hvor godt isolert boligen er, hvor stor bolig du skal varme opp og hvor varmt du ønsker å ha det.

Årlig strømforbruk til en varmepumpe

Det årlige forbruket til en luft-til-luft varmepumpe i en gjennomsnittlig bolig ligger på mellom 3 000 og 4000 kWh. Dette er altså gjennomsnittet. Har man en stor eller dårlig isolert bolig vil ofte strømforbruket være høyere. Det samme gjelder hvis man ønsker å ha en ekstra god temperatur inne.

 

En varmepumpe kan redusere strømforbruket

En luft-til-luft varmepumpe gir 3 ganger så mye varme som strømmen du tilfører. Dette betyr at varmepumper kan redusere strømforbruket til oppvarming med opptil 70% sammenlignet med elektriske panelovner eller varmekabler.

 

I de fleste norske boliger går mesteparten av strømforbruket til nettopp oppvarming. Derfor har dyrere strømpriser ført til at stadig flere velgere å montere varmepumpe. Lavt strømforbruk, god varme og luftrensing er noen av fordelene ved å bytte.

 

Jo høyere strømforbruk – jo mer sparer du

I følge Enova har en vanlig enebolig i Norge et strømforbruk på rundt 25 000 kWh i året. Ved å bytte fra helelektrisk oppvarming til en luft-til-luft-varmepumpe, kan du spare rundt 4 800 kWh per år. Med en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, kan du dermed spare rundt 72 000 kr i løpet av 15 år. Dette er også hva man kan forvente av levetid til en varmepumpe, noe som gjør det til en lønnsom investering. Det store potensialet for strømsparing er også noe av grunnen til at Enova anbefaler husstander med et strømforbruk på over 15 000 kWh i året, å installere en luft-til-luftvarmepumpe.

 

Ønsker du mer informasjon om varmepumpe?

Vi leverer varmepumper av høy kvalitet, og hjelper deg gjerne med planlegging og installasjon av den varmepumpen som passer ditt hjem.